حلوای سیاه اردبیل

حلوای سیاه اردبیل

“حلوای سیاه” سوغاتی خاص اردبیل است که به لحاظ پخت منحصر بفرد بوده و بعنوان غذای مقوی مورد استفاده قرار می گیرد.

حلوای سیاه (به ترکی “قره حلوا”) با داشتن خاصیت درمانی و انرژی زایی و همچنین ترکیب غنی از گروههای مختلف غذایی به عنوان بهترین سوغاتی اردبیل با پخت سنتی است که با گذشت یک قرن از سابقه آن همچنان اصول اولیه پخت و ترکیب خود را حفظ کرده و غنای بی نظیر خود را وام دار است.

حلوا سیاه از جوانه گندم ، آرد سبوس دار ، کره حیوانی و شیره عسل تهیه شده است . هنگام خوردن، ادویه جات ، پودر نارگیل ، پسته و گردو به آن افزوده می‌شود. این غذا سرشار از کالری ، پروتئین ، کربوهیدرات، چربی و به مقدار کافی ویتامینهای C ،B ، E و املاح کلسیم، فسفر ، منیزیم و اسیدهای آمینه است.

حلوای سیاه تزئین شده با پسته ، گردو ، کنجد ، گل محمدی ، پودر نارگیل و…

خاصیت درمانی حلوای سیاه اردبیل

به گفته خانم قنادی اصل دکترای تخصصی تغذیه و رژیم درمانی ، حلوای سیاه اردبیل در درمان برخی از بیماریها نظیر لاغری ، کمردرد ، دردهای مفصلی و… موثر است و به هضم غذا نیز کمک می‌کند.

وی معتقد است حلوای سیاه بدلیل ترکیبات خاص بکار رفته در آن بسیار مقوی و مغذی بوده و برای تقویت کلی بدن بسیار مناسب میباشد. در قدیم الایام که در برخی نقاط استان اردبیل بدلیل عدم وجود امکانات شهری زمستانهای طولانی و سردی را تجربه می نمودند ، شهروندان از حلوای سیاه بعنوان آذوقه زمستانی ( در مواقع کمبود غلات و … ) و غذا استفاده می نمودند تا زمستان را سپری کنند.

قدمت 100 ساله حلوای سیاه در اردبیل

حلوا سیاه در اردبیل نزدیک 100 سال قدمت دارد و پخت سنتی حلوا همچنان پس از یک قرن در ظروف مخصوصی به نام تیان که به دست صنعتگران اصفهان ساخته می‌شود، انجام می‌گیرد. پخت حلوا با شعله آرام انجام می‌شود و نزدیک به پنج ساعت زمان نیاز دارد و برخلاف برخی افراد سودجو که در کوتاهترین زمان ممکن حلوا می‌پزند، برای کسب طعم ویژه نیاز به دقت و صرف وقت دارد.

70 درصد گردشگران حلوا سیاه اردبیل را نمی شناسند

به گفته کارشناس میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان اردبیل بیش از 70 درصد گردشگران اردبیل حلوای سیاه را نمی شناسند، و فقط به عسل و گلیم اکتفا می کنند و اجحاف وارده باعث ناشناس ماندن حلوا سیاه شده است. آقای عزیزی تصریح کرد: معرفی و شناساندن تنها سوغاتی سنتی اردبیل می تواند یکی از دلایل سفر گردشگران به این منطقه باشد بطوریکه مغازه دارها خود مجبور به معرفی آن به مسافران می شوند و این مایه تاسف است که اغلب مسافران هیچ شناختی از آن ندارند.

حلوای سیاه سفارشی تزئین شده با مغر پسته

استان اردبیل یکی از شش استان مطرح گردشگری در ایران است که معرفی توانمندی و پتانسیلهای گردشگری این استان می تواند در جذب گردشگران به این استان سهم بسزایی داشته باشد.

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *